Yüz Tanıma Sistemleri 1
Yüz tanıma sistemleri , çeşitli kişileri tanımlamak ve veritabanına parmak izi olarak kaydetmek için yüz özelliklerini matematiksel olarak eşleyen AI özellikli cihazlarla biyometrik yazılım kullanır. Algoritması, kimliğinizi doğrulamak için çeşitli dijital görüntüleri karşılaştırır. Yüz tanıma süreci, parmak izi eşleştirme veya ses tanıma gibi diğer benzer kimlik teknolojilerine çok benzer.
Çalışanların zamanlarını ve katılımlarını yönetmek, dünyanın dört bir yanındaki işverenler için devam eden bir sorundur. İşletmenizin veya çalıştığınız sektörün büyüklüğü ne olursa olsun, her işletme sahibi eksik zaman çizelgelerini takip etmek, çalışılan saatleri hesaplamak, molaları düşürmek ve ardından bordro olarak işlemek için gereken zamanı ve kaynakları anlayacaktır. Geç saatlere kadar çalışan, tahsis edilen molalardan daha uzun süre alan veya çalışma saatleri boyunca verimsiz olan çalışanlar tarafından kaybedilen çalışma saatlerinin hayal kırıklığından bahsetmiyoruz.
Sayfa İçeriği
Yüz tanıma sistemleri nedir ?
Yüz tanıma, bir kişinin dijital görüntülü kamera aracılığıyla girdiği yüz görüntülerinin özelliklerini analiz eder. Gözler, burun, ağız ve çene kenarları arasındaki mesafeler dahil olmak üzere genel yüz yapısını ölçer. Bu ölçümler bir veritabanında tutulur ve kullanıcı kamera önünde durduğunda karşılaştırma olarak kullanılır.
Bu biyometrik, potansiyel tehditleri (terörist, veya bilinen suçlu olsun) tanımak için fantastik bir sistem olarak geniş çapta ve belki de çılgın bir şekilde lanse edilmiştir, ancak şimdiye kadar üst düzey kullanımda geniş bir kabul görmemiştir. Biyometrik yüz tanıma teknolojisinin yakında kullanıcı kimlik doğrulamasının en popüler biçimi olarak parmak izi biyometrisini geçeceği öngörülmektedir.
Yüz Tanıma Sistemi Düğüm Noktaları
Her yüz çok sayıda ayırt edilebilir simge yapıya, farklı zirvelere ve yüz özelliklerini oluşturan vadilere sahiptir. Bunlara düğüm noktaları denir. Her insan yüzünün yaklaşık 80 düğüm noktası vardır.
Gözler arasındaki mesafe
Burun genişliği
Göz yuvalarının derinliği
Elmacık kemiklerinin şekli
Çene çizgisinin uzunluğu
Bu düğüm noktaları, veritabanındaki yüzü temsil eden bir ön yüz adı verilen sayısal bir kod oluşturarak ölçülür.
Yüz Tanıma Sistemleri Nasıl Çalışır ?
Bir yüz tanıma devam sistemi kişinin yüz özelliklerine göre biyometrik teknoloji ve kimlik doğrulama kullanır. Daha basit bir ifadeyle, çalışan bilgilerine sahip bir yüz veritabanı, bir çalışan binanın belirli bir alanına saatini girdiğinde veya bu alana erişim istediğinde bunu tanır.
Verdiği güvenilir sonuçlar nedeniyle parmak izleri ve yüz biyometrisi işletmeler için giderek daha popüler hale geliyor. Entegrasyon kolaylığından otomatik, hatasız çalışan katılım izlemeye kadar, sisteminizde yüz biyometri uygulamayı düşünmelisiniz.
Aşağıdaki dört aşamalı süreç biyometrik sistemlerin çalışma şeklini gösterir:
Yakalama – kayıt sırasında sistem tarafından fiziksel veya davranışsal bir örnek alınır
Ekstraksiyon – örnekten benzersiz veriler çıkarılır ve bir şablon oluşturulur.
Karşılaştırma – şablon daha sonra yeni bir örnekle karşılaştırıldığında
Eşleştirme – sistem daha sonra yeni örnekten çıkarılan özelliklerin eşleşip eşleşmediğine karar verir.
Kullanıcı kameraya baktığında, kameradan yaklaşık 30cm-80cm uzakta durur. Sistem kullanıcının yüzünü bulur ve talep edilen kimliğe veya yüz veritabanına karşı eşleşmeler gerçekleştirir. Kullanıcının yüz konumunu temel alarak doğrulamayı taşıması ve yeniden denemesi gerekebilir. Sistem genellikle 0,3 saniyeden daha kısa bir sürede karar verir.
Yüz Tanıma Sistemi Çalışma Mantığı
Işık kaynağının tanımlanması: Her sistem ışığı yakalamak için bir tür kamera / sensör kullanır. Bu sensörlerin, aldıkları ışığın doğal bir kaynaktan olduğunu veya kendi ışık yayan diyotundan olduğunu bilmesi önemlidir, böylece diğer ekranlardan gelen ışık tarafından kandırılamaz
Yüz algılama: Algılayıcıların aldığı ışıktan, algoritmanın doğrulama ile devam edecek yüzü bulması gerekir
Yüz doğrulama: Bunun içinde çok sayıda alt işlemci vardır.
Yüz kalibrasyonu: Algoritmanın yüzünüzü anlaması için algoritmayı yüzünüzle eğitmelisiniz. Buna kalibrasyon denir. Yüzünüzdeki veriler algoritmayı eğitmek için kullanılır.
Düğüm noktası algılama ve hesaplama: Çoğu sistem yüzü anlamak için yüzlerde bir dizi nokta kullanır. Bu noktalara “Düğüm noktaları” denir . Bir düğüm noktası kümesine örnek olarak ağzınızın genişliği veya gözler arasındaki mesafe verilebilir. Algoritma düğüm noktalarını renklere göre tanımlar (Örn. Göz = siyah ve beyaz kombinasyonu)
Yüz baskısı: Düğüm noktaları algılandığında, algoritma her düğüm noktasını bazı benzersiz alfa sayısal karakterlerle kodlayarak bir yüz baskısı oluşturur. Bu, 3 boyutlu bir şekilde yapılır, böylece yüz herhangi bir pozisyonda / açıda tanımlanabilir.
Yüz doğrulama: Bir yüz sensörün önüne her girdiğinde, algoritma o yüzün yüz baskısını oluşturur ve kalibre edilen yüzle eşleşmeye çalışır. Eşleşirse, sistem kilidi açılır.
Yüz Tanıma Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
Genel Kimlik Doğrulaması: Yüz tanıma, Seçim Kaydı, bankacılık, elektronik ticaret, ulusal kimlikler, pasaportlar, çalışan kimlikleri gibi kimlik doğrulamasında önemli rol oynayabilir.
Donanım Güvenliği: Cep telefonlarının bağımlılığı arttıkça, gizli çalışma için bilgisayarlar donanımı güvence altına almak çok önemlidir. 3D yüz tanıma biyometrik telefon ve bilgisayar güvenliği seviyesini yükseltmek için kullanılabilir.
Cezai Kimlik: Yüz tanıma, sahadaki şüphelileri hızlı bir şekilde tanımlamaya yardımcı olabilir. İlgili kişileri hızlı bir şekilde tanımlamak için savunmasız alanlara yüz tanıma sistemi kurulabilir. Sadece kamera gerektirdiğinden, tanımlama sadece bir cep telefonu kamerası ve merkezi bir sistem kullanılarak her yerden yapılabilir.
Havaalanı güvenliği: Uluslararası havaalanları gibi yerlerde, ilgili kişilerin icra makamlarından kaçmaya çalışan hareketleri daha olasıdır. Bu, bir güvenlik sorunu ve suçluları yüzlerini tarayarak yakalama fırsatı sunar.
Neden Yüz Tanıma Sistemleri Kullanmalıyız.
2018 yılında yapılan araştırmada şirketlerin %5 i personel takip sistemleri için yüz tanıma sistemlerini tercih etmiştir. Bu oranın 2022 yılında % 70 lere çıkması bekleniyor.
Yüz tanıma ile sahtekarlıkları önlersiniz.
Kullanımı kolaydır.
Hijyen açısından temas olmamasından dolayı çok idealdir.
Geleneksel katılım izleme sistemleri fiziksel müdahaleye ihtiyaç duyar. Temiz olmayan bir elle biyometrik bir makineye dokunan hasta bir çalışan başkalarının da enfekte olmasına neden olabilir. Bu teknolojik ilerlemeyle, hastalık geçirme olayı ortadan kaldırılmaktadır.
Yani biyometrik yüz tanıma sistemleri herhangi bir fiziksel temas olmadan çalışanın görüntüyü taramak, soğuk algınlığı ve virüsler gibi bulaşıcı hastalıklar ortadan kaldırılır. Sistemin kullanım kolaylığı, çalışanların sistemin yüzeyine dokunmaya gerek kalmadan taranmasını ve tanımlanmasını sağlar.
3D biyometrik sistem ve kızılötesi kameralarla yüz tanıma daha verimli performans gösterebilir. Bir şirketin binaları, çalışanlar ve ziyaretçiler izlenerek güvence altına alınabilir. Ayrıca, izinsiz girenler hemen tanımlanabilir. Sonuç olarak, yüz tanıma , işyerlerinde güvenliği ve emniyeti önemli ölçüde artırabilir.
Son olarak, bu sistemler tamamen otomatiktir, yani sistemi izlemek için güvenlik görevlilerine herhangi bir maliyet harcamanıza gerek yoktur. Bu teknoloji, işleminizi tamamen otomatik hale getirmenin yanı sıra daha yüksek oranda güvenlik sağlar. Aynı zamanda daha düşük maliyet ve daha az iş kaybı anlamına gelir.
- Posted by emre gümüşkaya
- On 23 Nisan 2020
- 0 Comment